Składniki:
2 porcje
- 2 kiełbaski sojowe wędzone
- 1/2 cukinii
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Z papryki osuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Pomidora zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu.
Smacznego!