czwartek, 20 listopada 2014

Leczo z wędzoną kiełbaską sojową

Danie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone.



Składniki:
2 porcje

  • 2 kiełbaski sojowe wędzone
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchew
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.  Z papryki osuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Pomidora zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu.

Smacznego!


wtorek, 18 listopada 2014

Współpraca z Polsoja

Wpis dotyczy kolejnej współpracy, którą nawiązałam z firmą Polsoja. Strona internetowa oferuje w produktach dla wegetarian i wegan. Na poniższej fotografii znajdują się produktu, które otrzymałam.


W paczce znajdowało się:
  • parówki sojowe classic
  • parówki sojowe chili
  • parówki sojowe śniadaniowe
  • kiełbaski sojowe wędzone
  • tortellini
  • 2x tofu tradycyjne naturalne
  • 2x tofu tradycyjne wędzone
  • 2x tofu marynowane pasteryzowane
  • vege pasta francuska
  • vege pasta węgierska
  • pasztet sojowy tradycyjny
Z wymienionych produktów postaram się wykonać smaczne potrawy. :)

sobota, 15 listopada 2014

Wrapy z papieru ryżowego

Szybkie drugie śniadanie, obiad czy kolacja? Proponuje najlepsze wrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare.



Składniki:

  • 3 arkusze papieru ryżowego 
  • 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 3 liści kapusty pekińskiej
  • ketchup
Sposób przygotowania:
Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na  lekko natłuszczonej patelni pod przykrywką, aż do zarumienienia. Wrapy podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!