wtorek, 15 lipca 2014

Moda na odchudzanie i zdrowy styl życia

Coraz więcej osób zaczyna dbać o siebie, gdzie widać to w wirtualnym świecie. Bynajmniej ja zaobserwowałam to około roku temu, kiedy sama zaczęłam ćwiczyć i odżywiać się zdrowo. Moda na odchudzanie i zdrowy styl życia bywa coraz popularniejsza, jak dla mnie to duży plus, bo na świecie robi się coraz gorzej. Większość produktów spożywczych jest nafaszerowane związkami,  o których nikt kiedykolwiek nie słyszał. Ludzie zapadają na coraz więcej chorób, typu: rak, białaczka itd. Śmiertelność raptownie wzrasta, gdzie jest to widoczne na bardzo młodych osobach. Rodzi się coraz mniej osób, wskaźniki przyrostu naturalnego maleją. Czy to jest dobrze? Nie sądzę. W państwach np. Niemczech, gdzie jest przewaga osób w podeszłym wieku. W Polsce czeka to samo ze względu na bezrobocie, gdzie ludzie wyjeżdżają do pracy za granicę i najczęściej nie wracają.



Co daje nam zdrowy styl życia i sport?

  • poprawia się samopoczucie
  • mniej chorujemy 
  • zwiększa się kondycja ciała
  • czujemy się wypoczęci 
  • po prostu jesteśmy szczęśliwi 


Sama po sobie widzę i odczuwam, że wszystko się sprawdza. Dla osób, którzy nie mogą się przybrać do zmiany wszystkich swoich nawyków żywieniowych i nie tylko, zachęcam do przeczytania posta o MOTYWACJI. Życie zmienia się o 360 stopni. Piszę Wam, że to jest warte! Jedna zasadnicza i żelazna zasada: NIE PODDAWAĆ SIĘ, wtedy daleko zajdziemy. 

                                                                       photo © weheartit

piątek, 11 lipca 2014

Zupa krem z kalafiora

Dość tych przepisów, ale skuszę się na jeszcze jeden. Wkrótce napiszę jakoś teorię. Lato w pełni, więc jest mnóstwo warzyw i owoców sezonowych w bardzo okazyjnych cenach. Kupuję póki się da, bo niestety lato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni.


Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew)
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy 
  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy umyte i obrane: seler, pietruszkę i marchew. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kalafiora myjemy i dzielmy na drobne różyczki, i wrzucamy do gotowego bulionu wraz z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy) i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przed miksowaniem doprawiamy jogurtem greckim i miksujemy blenderem ręcznym.

Smacznego! 



wtorek, 8 lipca 2014

Pieczony pstrąg

Przepis zalega w moim przepiśniku od dłuższego czasu, więc pora, aby ukazał się na świetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha!


Składniki:
  • 2 średnie pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Jeśli pstrąg jest wypatroszony to go myjemy i oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy go do miski. Solimy, pieprzymy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cytrynę kroimy na plasterki, wkładamy 3 plastry do środka, na spód i wierzch. Pstrągi wkładamy do lodówki na całą noc, aby nabrały większego smaku i aromatu. Po opłyniętym czasie ryby przekładamy do foli aluminiowej, ale wcześniej nasmarujemy ją masłem, aby nic nie przywarło. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!