wtorek, 20 maja 2014

Razowe pierogi ze szpinakiem

Od dawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :)


Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
Farsz:
  • 6 brykietów szpinaku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosneku
  • opcjonalnie: świeży koperek


Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Powoli dodajemy wodę od razu mieszając. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Posypujemy mąką, aby dobrze się rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną na powierzchnię. Następnie robimy sos. Do naczynia dodajemy jogurt i przeciągnięty przez praskę czosnek (ząbki wedle upodobań). ewentualnie drobno posiekany koperek. 

Smacznego!





14 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają ;)
    youonnlyliveonce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny post! ;)
    zapraszam do skomentowania pierwszej notatki ;) http://kumiiblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę apetycznie, a sam fakt, że są mniej kaloryczne jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie
    http://www.straaawberry-cake.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo pysznie, myslę, że wykorzystam ten przepis! :)
    Obserwuje : ) Odwdzięczysz się ?
    Mój blog [klik]

    OdpowiedzUsuń
  5. Na początku myślałam, że to są kotlety xD
    Wyglądają pysznie, ale raczej nie dla mnie, nie lubię szpinaku...
    http://olllie-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, na pewno go wykorzystam :)

    Jeśli możesz, kliknij w linki w tym poście: http://mimblox.blogspot.com/2014/05/choies.html . Bardzo mi na tym zależy, w zamian mogę zaobserwować Twojego bloga. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, lubię pracować w kuchni, więc jestem zainteresowana :)
    http://avenuefranche.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis :)
    http://avenuefranche.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis , pokaże mamie :))
    obserwuje i zapraszam do mnie
    www.greenpinkandcafe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Nominowałam cię do Liebster Blog Award
    Więcej informacji u mnie
    gotuuska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie wyglądają :)

    klaudr.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnaa notka zapraszam do mnie :)
    http://lekcjamody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. http://litlething1998.blogspot.com -----------> zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń