Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
- 4 łyżki maki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- sól
- 6 brykietów szpinaku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 ząbek czosneku
- opcjonalnie: świeży koperek
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Powoli dodajemy wodę od razu mieszając. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Posypujemy mąką, aby dobrze się rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną na powierzchnię. Następnie robimy sos. Do naczynia dodajemy jogurt i przeciągnięty przez praskę czosnek (ząbki wedle upodobań). ewentualnie drobno posiekany koperek.
Smacznego!
pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńyouonnlyliveonce.blogspot.com/
świetny post! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do skomentowania pierwszej notatki ;) http://kumiiblog.blogspot.com/
Wyglądają naprawdę apetycznie, a sam fakt, że są mniej kaloryczne jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
http://www.straaawberry-cake.blogspot.com/
Wyglądają bardzo pysznie, myslę, że wykorzystam ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńObserwuje : ) Odwdzięczysz się ?
Mój blog [klik]
Na początku myślałam, że to są kotlety xD
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ale raczej nie dla mnie, nie lubię szpinaku...
http://olllie-blog.blogspot.com/
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńJeśli możesz, kliknij w linki w tym poście: http://mimblox.blogspot.com/2014/05/choies.html . Bardzo mi na tym zależy, w zamian mogę zaobserwować Twojego bloga. :)
Ciekawy przepis, lubię pracować w kuchni, więc jestem zainteresowana :)
OdpowiedzUsuńhttp://avenuefranche.blogspot.com/
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://avenuefranche.blogspot.com/
Fajny przepis , pokaże mamie :))
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam do mnie
www.greenpinkandcafe.blogspot.com
Nominowałam cię do Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńWięcej informacji u mnie
gotuuska.blogspot.com
Smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńklaudr.blogspot.com
świetnaa notka zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://lekcjamody.blogspot.com/
http://litlething1998.blogspot.com -----------> zapraszam :)
OdpowiedzUsuń