wtorek, 29 sierpnia 2023

Morele pod owsianą kruszonką z kulkami DehydrawTech

Lato jest idealną porą roku na wykorzystanie mnóstwa owoców pod różnorodnymi postaciami. Polecam przygotowanie moreli pod owsianką kruszonką z kulkami od DehydrawTech!



Składniki:

Sposób przygotowania:
Morele dokładnie umyć, usunąć pestki. Między czasie przygotować owsianka kruszonkę. W misce wymieszać płatki owsiane górskie z olejem koksowym i ksylitolem - wymieszać. Do naczynka wrzucić morele, posypać kruszonką. Na powierzchnie ułożyć kulki. Całość piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 24 sierpnia 2023

Serniczek jabłkowo-truskawkowy

Idealne ciacho zwłaszcza w letnie, niedzielne popołudnie. Serniczek z jabłkiem i truskawkami swoją puszystość zawdzięcza białkom od Farma Białka!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 100 ml białek jaj
  • 50 g erytrytolu
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 30 g mąki ziemnaczanej
  • aromat
  • 150 g obranego jabłka
  • 100 g truskawek
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja, białka jaj utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, aromat - wymieszać. Kolejno dodać twaróg - całość dokładnie zblendować na gładką masę. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłko - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Piec przez 60 minut w 160 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 22 sierpnia 2023

Wątróbka wołowa z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką

Wątróbka wołowa jest idealnym źródłem żelaza! Polecana jest osobom, którzy zmagają się z jego niedoborem. Polecam przygotować wątróbkę wołową od Highlandbeef z ziemniakami, marchewką cebulką oraz papryką!



Składniki:
  • 200 g wątróbki wołowej
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g papryki żółtej
  • świeży koperek
  • świeża natka pietruszki
  • 10 ml oleju rzepakowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć Ziemniaki obrać, podzielić na mniejsze porcję. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować ok. 10 minut. Marchewkę obrać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w piórka. paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z 200-300 ml wody wrzucić marchewkę oraz cebulę. Dusić ok. 10-15 minut. Kolejno wrzucić ugotowane ziemniaki i oczyszczoną, pokrojoną wątróbkę. Dodać olej i przyprawy. Smażyć ok. 5-6 minut. Gotowe danie podać z papryką oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!