sobota, 1 kwietnia 2017
czwartek, 30 marca 2017
Pełnoziarnista babka cytrynowa
Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy postanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak!
Składniki:
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mleka
- sok z cytryny
- aromat cytrynowy
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 28 marca 2017
Pizza na spodzie z brokuła
Kto by pomyślał, że można stworzyć warzywną pizze? A o tuż można! Ma swój specyficzny smak, ale jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej. Polecam wypróbować!
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 1 brokuł
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki żytniej
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona
Wierzch:
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 8 minut. Następnie go odcedzamy i studzimy. Kolejno blendujemy go na gęste pure. Dodajemy jajo, mąkę i przyprawy. ponownie blendujemy. Przekładamy do natłusczonej formy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dodajemy swoje ulubione dodatki i ponownie wstawiamy pizze do piekarnika na ok. 5 minut.
Smacznego!
niedziela, 26 marca 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)