wtorek, 10 stycznia 2017

Ciasto ciecierzycowe migdałowo-jaglane z nasionami chia

Po raz kolejny mój kulinarny wybryk, który strzelił w 10! Tyle użyłam składników, że nie wiedziałam do końca jak go nazwać. Tak, więc powstało ciasto ciecierzycowe migdałowo-jaglane z nasionami chia.



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 100g erytrolu
  • 2 łyżki nasion chia
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Z nowym rokiem postanowiłaś/eś zrzucić wagę? Warto poczytać kilka wskazówek, które znajdują się na portalu e-sylwetka

czwartek, 5 stycznia 2017

Keks marchewkowy z bakaliami

Klimat świąt jeszcze jest odczuwalny, więc można upiec ciasto związane z tym nastrojem. Na tą porę roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g erytrolu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody lub mleka
  • 1 średnia marchew
  • 6 daktyli
  • 6 suszonych moreli
  • 1/4 szklanki rodzynek 
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę proszek do pieczenia, aromat i wodę. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchew i posiekane, obtoczone w mące bakalie. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Surową masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!