wtorek, 11 października 2016

Ciasto z batatów

Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam!



Składniki:

  • 500g batatów
  • 2 jajka
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 

Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 9 października 2016

czwartek, 6 października 2016

Muffiny dyniowe

Sezon jesienny rozpoczął się na dobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią.



Składniki:
12 sztuk

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 banan
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można ominąć)


Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!