czwartek, 25 sierpnia 2016

Potrawka z dyni i batata

Czy będzie jeszcze prawdziwe lato? Tego nie wiadomo, ale już w sklepach pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z dynią i batatem. Polecam do wykonania!



Składniki:

  • 1/2 małej dyni
  • 1 średni batat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy
  • 3 szklanki wody 

Sposób przygotowania:
Dynię, batata, cukinię i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli, następnie dodajemy paprykę. Smażymy przez chwilę. Kolejno wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki (oprócz przypraw). Po upływie 30 minut dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut. 

Smacznego!

wtorek, 23 sierpnia 2016

Pudding z tapioki

Po raz pierwszy miałam styczność z perełkami tapioki. Świetnie nadają się do dań jako dekoracja, gdyż perełki pęcznieją i dają niesamowite efekty. Zachęcam do przygotowania puddingu. :)



Składniki:


Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody. Czekamy, aż się za gotuję i następnie dodajmy ksylitol i perełki tapioki. Jak perełki wchłoną wodę dolewamy resztę i gotujemy cały czas mieszając. Gotowy deser podajmy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!