sobota, 23 stycznia 2016
czwartek, 21 stycznia 2016
Wielka rewolucja w zdrowym odżywianiu - Piramida Zdrowia
Kilka dni temu naukowy z Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opracowali nową piramidę zdrowia.
Nieco się zmieniła, a mianowicie:
Nieco się zmieniła, a mianowicie:
- na pierwszym miejscu znalazła się aktywność fizyczna - każdy zdrowy człowiek powinien minimum 5 razy w tygodniu po 30-35 minut wykonywać ćwiczenia m.in: jazda na rowerze, bieg czy marsz;
- drugie miejsce zajęły warzywa - powinni stanowić dodatek w każdym z pięciu posiłków każdego dnia;
- trzecie miejsce zajmują produkty zbożowe - jeśli nie jemy węglowodanów to nie mamy siły i energii na inne czynności życiowe, produkty zbożowe powinny stanowić: pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze i ryż;
- pozostałe pozycje to nabiał, mięso i ryby, tłuszcze roślinne i zwierzęce; w nowych zasadach zmianą jest przemiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne.
Przede wszystkim najważniejszą rolą w posiłkach zajmują warzywa i owoce, które powinnyśmy spożywać ponad 400 gramów dziennie. Mięso należy spożywać ok 500 gramów tygodniowo na rzecz tego zastępujemy to roślinami strączkowymi i orzechami szczególnie włoskimi, które są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Również nie zapomnijmy o piciu 1,5-2 litrów wody dziennie, dzięki temu nasze ciało nie jest spuchnięte, a przede wszystkim woda daje życie!
Pamiętajmy! Życie mamy tylko jedno, więc należy je szanować!
wtorek, 19 stycznia 2016
Zielony omlet a'la Shrek
W kuchni też może być zabawnie i zdrowo! Ja również postanowiłam się zabawić i usmażyć zielonego omleta! Jak już jest gotowy i go przekroimy jest tak zielony, że od razu ma się ochotę na wiosnę. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 2 białka (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka młodego jęczmienia
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- szczypta proszku do pieczenia
- dżem lub powidła do posmarowania
- wiórki kokosowe do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienia z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
niedziela, 17 stycznia 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)