sobota, 22 sierpnia 2015

Sernik dyniowy z odżywką białkową

Tyle razy już pisałam, że uwielbiam serniki na każdy sposób. Zawsze przygotowuje je inaczej i za każdym razem smak jest inny. :)



Składniki:

  • 200g twarogu do sernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka WPC 80
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka puree z dyni 
  • aromat waniliowy 

Sposób przygotowania:
Żółto oddzielamy od białka. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odżywkę białkową i twaróg - dokładnie miksujemy. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej. Dodajemy puree z dyni. Szpatułką dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do natłuszczonego naczynka lub blaszki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


czwartek, 20 sierpnia 2015

Jaglana szarlotka z mieszanką studencką

Ja jak zawsze lubię eksperymentować w kuchni. Na stół poszła kasza jaglana i jabłko. Znakomite połączenie, a z dodatkiem cynamonu - przepysznie!



Składniki:

  • 40g suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • 2 średnie jabłka
  • 20g mieszanki studenckiej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tartce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, mieszanką studencką i cynamonem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia ceramicznego. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 18 sierpnia 2015

Zupa brokułowa

W lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..!



Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • plaster selera
  • 1 średni ziemniak
  • susz warzywny
  • przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy obrane, umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka. Gotujemy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy umytego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.

Smacznego!