czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii i marchewki

Jest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku!



Składniki:
  • 250g cukinii (po obraniu)
  • 1 marchewka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu placuszki nakładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z łuszczu.

Smacznego!

wtorek, 11 sierpnia 2015

Kotleciki z kalafiora

Niedawno kupiłam kalafior, którego nie jadłam od bardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :)



Składniki:

  • 500g kalafiora
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, kurkuma, świeża natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, aż na złocisty kolor. Kotleciki możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami..

Smacznego!

sobota, 8 sierpnia 2015

Szybkie i proste naleśniki z twarogiem

Nie jadłam naleśników chyba wieki temu..., może nie tak dużo, ale nie przypominam sobie kiedy przygotowywałam na nie ciasto. Naleśniki w tej wersji robi się bardzo szybko i prosto!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej 
  • 1 jajko
  • woda gazowana
  • twaróg na farsz

Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki, aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarogiem. Jeśli chcemy możemy dodać ulubione dodatki.

Smacznego!