czwartek, 23 lipca 2015

Grilllowany pstrąg łososiowy i fasolka szparagowa z ryżem

Kiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W tym wydaniu grillowany pstrąg łososiowy z grillowaną fasolką szparagową z ryżem. :)



Składniki:

  • 1/2 filetu pstrąga łososiowego
  • porcja fasolki szparagowej 
  • 1/4 woreczka brązowego ryżu 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • zioła prowansalskie 
  • kilka oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko podajemy razem.

Smacznego!

wtorek, 21 lipca 2015

Szpinak z serem feta na pulchnym cieście

Miało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad, który jest inny od wszystkich. :)



Składniki:
Ciasto:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 łyżeczki proszku to pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
Farsz:
  • 6 brykietów rozmrożonego szpinaku 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany
  • bazylia
  • 1/4 kostki sera feta półtłustego
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i wbijamy jajko. Całość mieszamy i dodajemy jogurt naturalny. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Między czasie na rozgrzaną patelnię z oliwek dodajemy rozmrożony szpinak, czosnek granulowany i bazylię. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozdzieli. Wyłączamy gaz i dodajemy jogurt naturalny. 
Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczanego naczynka lub blaszki. Spód nakuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na ciasto przekładamy szpinak i pokruszony ser feta. Ponownie pieczemy przez 14-15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

sobota, 18 lipca 2015

Klasyczny omlet na wytrawnie

Kolejne dzieło klasyki, kiedy ma się pod dostatkiem jaj i nie wiadomo co można z nich zrobić. Idealny omlet na wakacyjne śniadanie.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 plastry pomidora
  • 2 czarne lub zielone oliwki 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • świeży koperek
  • świeża natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania:
Jajka wpijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą przelewamy masę jajeczną. Jak tylko omlet się zetnie przykrywamy przykrywamy i zmniejszamy ogień. Po przygotowaniu podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!