czwartek, 21 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :)




Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie łodygi selera naciowego
  • kawałek selera 
  • 1/4 pietruszki
  • 1 średni ziemniak
  • 2 skrzydełka
  • warzywko bez glutaminianu sodu 
  • pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • woda

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełka. Następnie blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!



Szparagowe<3Love

wtorek, 19 maja 2015

Grillowana cukinia

Prosta i szybka przekąska, a na dodatek niskokaloryczna. Grillowana cukinia typowa wiosenna uczta. :)



Składniki:

  • cukinia
  • sól
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Posypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron, aż pojawią się pręgi.

Smacznego!

sobota, 16 maja 2015

Jogurt na zimno z musem z ananasa

Robi się coraz cieplej, więc ma się ochotę na chłodne i orzeźwiające posiłki. Ja jak zwykle wyczarowałam szybki i smaczny dietetyczny deserek. Zachęcam do wykonania. :)



Składniki:
Jogurt na zimno:

  • 200g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 wrzącej wody
Mus z ananasa:
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny i miód. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.

Ananasa kroimy średniej grubości plaster i obieramy. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i dodajemy łyżkę soku z świeżej cytryny. Blendujemy na gęsty i płynny mus.

Po upływie zastygnięcia jogurtu dodajemy mus z ananasa.

Smacznego!