czwartek, 23 października 2014

Kluski jaglane

Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D



Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka dowolnej mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
  • sól

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.

Smacznego!


wtorek, 21 października 2014

Jaglane knedle z dynią

Bardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g dyni po obraniu
  • jogurt naturalny (do polania)

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie płyn. Od razu blendujemy na gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 3-4 minuty. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym.

Smacznego!



czwartek, 16 października 2014

Chleb graham na zakwasie

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki.



Składniki:
Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 1 szklanka wody

Ciasto:
  •  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 15g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!