środa, 6 sierpnia 2014

Energetyczne smoothie

Każdego dopada spadek energii. Po prostu brak nam siły na wszystko. Znalazłam świetne rozwiązanie w postaci energetycznego koktajlu z bardzo znanych owoców.



Składniki:

  • 1 banan  
  • 1 kiwi 
  • 1/2 szklanki wody 
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu 


Sposób przygotowania:
Owoce obieramy i kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smacznego!





wtorek, 5 sierpnia 2014

Pierogi z jabłkami #jedzjabłka

Kolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :)


Składniki:

Ciasto:

  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej  + do posypania
  • 3 łyżki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mus:
  • 3 - 4 jabłka
  • cynamon - według upodobań 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego.

Smacznego! 




Jedz polskie jabłka

sobota, 2 sierpnia 2014

Gazpacho inaczej

W końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam wykonać hiszpańskie gazpacho. Inne niż oryginalne, ale zawsze jest to zbliżony smak. Mogę tylko napisać, że strasznie smakowało mojemu tacie. :)



Składniki:

  • 3-4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki gruntowe lub 1/2 szklarniowego 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia 
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy w wrzątku (ja tego nie robiłam) i drobno kroimy w kostkę. Ogórka i paprykę dokładnie obieramy, oczyszczamy i kroimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przegniatamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Doprawiamy, oliwą z oliwy, solą i pieprzem. Ewentualnie wrzucamy kilka listków świeżej bazylii. Wszystko miksujemy blenderem ręcznym. Polecam podawać z świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub razowym. 

Smacznego!