czwartek, 31 lipca 2014

Otyłość wśród dzieci i młodzieży

Coraz częściej spotyka się na ulicy dziecko lub nastolatka, który w ręku trzyma kebaba, tortille czy hamburgera i jego wygląd przypomina `pączka`. Wszystko jest spowodowane złymi nawykami odżywiania i brakiem aktywności fizycznej. Oglądając swoje rodzinne albumy fotograficzne widziałam siebie z przed 5-10 lat. Wcale nie byłam gruba czy otyła, ale wręcz normalna do swojego wzrostu (zaliczałam się do najniższych). Od małego uwielbiałam jazdę na rowerze czy hulajnodze. Całymi dniami spędzałam czas na podwórku z rówieśnikami. Jadłam to co wszyscy - przyznaję się z ręką na sercu, że dzień bez zjedzonego batonika to był dniem straconym. Od ponad 3 lat w ustach nie miałam tafelka czekolady i  kawałka chipsa. Było to moje postanowienie adwentowe i tak pozostało do dnia dzisiejszego - z czego bardzo się cieszę. Od czasu do czasu zjadłam domowego hamburgera czy pizzę. Na mieście rzadko jadłam, a nawet wcale. Wracając do ruchu fizycznego... Sama widzę u swoich rówieśników, którzy za wszelką cenę chodzą do lekarza rodzinnego po zwolnienie z wf'u, bo nie chce im się ćwiczyć. Jak tak można? Uwielbiam wf i od czasów podstawówki nie opuściłam ani jednej lekcji. Jest to po prostu lenistwo czy odrzucenie?



Jakie są przyczyny otyłości wśród dzieci i młodzieży?

  • złe nawyki żywnościowe (fast foody, nie regularność posiłków, zbyt mała ilość spożywanej wody)
  • brak aktywności fizycznej
  • zbyt długie siedzenie przed komputerem i telewizorem 
  • rodzice sami częstują nie zdrowym jedzeniem
  • złe nastawienie do zdrowej żywności
  • kupowanie chipsów, coli w szkolnych sklepikach 
  • nagradzanie dzieci słodyczami 
Jak temu zaradzić?
  • do jadłospisu wprowadzić zdrową żywność (dużo owoców, warzyw, chudego mięsa)
  • zwiększyć aktywność fizyczną (ćwiczenie na lekcjach wychowania fizycznego, jazda na: rowerze, hulajnodze, rolkach, deskorolce)
  • uczyć od małego czym jest zdrowe odżywianie i jakie są tego wady 

Najlepszą motywacją dla małych dzieci, chociaż nie tylko jest wykonywanie kolorowych posiłków w postaci kanapek w kształcie głowy kotka, kwiatuszka itd. W ten sposób zachęcamy naszego urwisa do zjedzenia posiłku. 

Wiele razy do tego wracam, że śniadanie do podstawa dnia. Dzięki niemu lepiej funkcjonujemy i dodajemy sobie energii.

Jak skomponować najlepsze śniadanie?
  • owsianka z owocami
  • pełnoziarniste tosty z domywam masłem orzechowym
  • jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem
  • warzywny omlet 
Pierwsze śniadanie zjedzone, a co na drugie?
  • domowy batonik muesli
  • garść orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych)
  • kanapka z chleba pełnoziarnistego lub razowego z chudą wędlina, twarożkiem, ulubionym warzywem
  • jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi
  • owoc (banan, jabłko, brzoskwinia itd) 
Oczywista sprawa: Pamiętajcie o WODZIE! Jeśli nie lubcie samej dodajcie ulubione owoce lub warzywa w ten sposób rozbudzi większy smak, ale również wprowadzi składniki mineralne. 

                                                                           photo © Google

wtorek, 29 lipca 2014

Pancakes z papierówkami

Dostałam cały koszyk pięknie pachnących i smacznych papierówek! Szkoda, żeby z nich nie skorzystać, więc usmażyłam tradycyjne placuszki. Może odbiegają od tych oryginalnych pancakes, ale również wyśmienicie smakują! Idealnie pasują na wykwintne śniadanie.



Składniki:

  • 2 - 3 papierówki
  • 2 czubate łyżki maki kukurydzianej (można zastąpić inną)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu 
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Do białek wrzucić: żółtka, mąkę, masło orzechowe, miód, cynamon, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju smażymy placuszki z obu stron, aż do zarumienienia. Polecam podawać z domowymi konfiturami lub masłem orzechowym.

Smacznego!

sobota, 26 lipca 2014

Letnie leczo

W moim regionie upały zaczęły się na dobre, co z tego wynika, że się nic nie chce robić. Chętnie cały czas bym leżała i spała, bo na nic nie mam siły... Kilka dni temu skusiłam się po raz pierwszy, aby wykonać smaczne i sycące leczo. Ogólnie szybko się je robi, bo wszystko wykonuje się na raz, a takie rzeczy lubię.


Składniki:

  • 1 niewielka pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony 

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy warzywa, paprykę oczyszczamy z pestek, marchew, cebulę, cukinię obieramy, pomidora zaparzamy obieramy ze skórki - wszystko kroimy w drobną kostkę. Jeśli pierś się zarumieni dodajemy marchew i przykrywamy, aby się dusiła i zmiękła. Po kilku minutach wrzucamy wszystkie warzywa dolewamy odrobinę wody i ponownie dusimy do uzyskania zmiękczenia warzyw - co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy przyprawiamy, koncentratem pomidorowym - wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Leczo polecam podawać wraz z świeżym pieczywem.

Smacznego!