Składniki:
- 1 (ok. 400 g) ćwiartka udka z kurczaka
- 100 g obranej marchewki
- 100 g czerwonej cebuli
- 100 g obranej mandarynki
- 100 g obranej pomarańczy
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- 10 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Udko z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Marchewkę pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Mandarynkę i pomarańcze podzielić na mniejsze cząstki. Mięso, warzywa i owoce umieścić w misce. Dodać przyprawy oraz olej - całość dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie czasu całość przełożyć do foremki do pieczenia. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!