wtorek, 9 maja 2023

Ciasto kokosowo-kefirowe z gruszką

Czy w lodówce pozostała resztka kefiru? Mam doskonałą propozycję na jej wykorzystanie! Z dodatkiem mąki kokosowej i gruszki powstaje super deser!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 ml kefiru naturalnego
  • 100 g banana bez skóry
  • 150 g obranej gruszki
  • aromat
  • kolorowe drażetki do ozdoby

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszać. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kefir i aromat. Całość ponownie wymieszać. Do masy dodać pokrojoną w kostkę gruszkę - całość wymieszać. Surowe ciasto przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać kolorowymi drażetkami Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz