czwartek, 22 września 2016

Ciasto marchewkowo-bananowe

Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale przyswaja się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze jest wchłaniana jest jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Bardzo zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam.



Składniki:

  • 2 średnie obrane marchewki
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 5 łyżek ksylitolu 
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i rozgniecionego banana. Kolejno dodajmy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dołączamy wodę i startą na grubych oczkach marchew i ponownie miksujemy. Mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. O rajuuu! Ja też kocham marchewkę! Zaraz spisuję przepis , z pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. sprawdź co to znaczy "bynajmniej" zanim następnym razem to napiszesz

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i do tego zdrowe! ;)
    Pozdrawiam ♥ #Smile
    Nasz blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis, zrobiłam sobie jako przekąskę do pracy i sprawdza się świetnie. Bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń