Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale przyswaja się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze jest wchłaniana jest jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Bardzo zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam.
Składniki:
Składniki:
- 2 średnie obrane marchewki
- 1 banan
- 2 jajka
- 5 łyżek ksylitolu
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i rozgniecionego banana. Kolejno dodajmy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dołączamy wodę i startą na grubych oczkach marchew i ponownie miksujemy. Mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
O rajuuu! Ja też kocham marchewkę! Zaraz spisuję przepis , z pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńsprawdź co to znaczy "bynajmniej" zanim następnym razem to napiszesz
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i do tego zdrowe! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ #Smile
Nasz blog - klik
Dzięki za przepis, zrobiłam sobie jako przekąskę do pracy i sprawdza się świetnie. Bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne. Czego chcieć więcej? :D
OdpowiedzUsuń