czwartek, 7 grudnia 2017

Babeczki migdałowo-piernikowe

Uwielbiam migdały i wszystko co jest związane z przyprawami korzennymi. Aromat, który się unosi w trakcie pieczenia jest niebiański, a babeczki są wyśmienite!



Składniki:
4 sztuki

  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka mąki migdalowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do form na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 5 grudnia 2017

Pieczone ciasto na pierogi z nadzieniem daktylowo-kokosowym

Uwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie!



Składniki:
Forma ok. 20 cm
Ciasto pierogowe:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju
  • woda
Nadzienie:
  • 20 sztuk suszonych daktyli + gorąca woda
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, olej oraz wodę do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 25 minut, aby "odpoczęło".

Między czasie zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły.

Po upływie czasu ciasto pierogowe dokładnie rozwałkujemy i nakładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Nadzienie
Do miski wlewamy wodę z daktyli oraz daktyle. wsypujemy mąką koksową. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy.

Po upieczeniu ciasta nadzienie nakładamy na wierzch i pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 30 listopada 2017

Gryczane placuszki z kardamonem

Święta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie sprawdzą się w świątecznym nastroju.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 28 listopada 2017

Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur

Wykwintne obiady do których wkładam "kawałek" serca przygotowuję w weekendy, gdyż mam bardzo dużo czasu. Podstawą diety jest białko, węglowodany i tłuszcze. Staram się komponować posiłki tak, aby w każdym z nich składał się z tych makroelementów.  Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość.



Składniki:

  • 2 skrzydełka kurczaka
  • burak
  • 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę.

Po upływie czasu danie łączymy w całość.

Smacznego!

czwartek, 23 listopada 2017

Ciasto z sokiem z jeżyn

W jaki sposób można wykorzystać sok z 100% owoców? Upiec szybkie ciasto! Tym razem ciasto, które przygotowałam jest z sokiem z jeżyn. wyśmienity smak i aromat! Na pewno wypiek kilkakrotnie będzie gościł na stołach.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1/4 szklanki soku z jeżyn 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!