wtorek, 9 kwietnia 2024

Mozzarella z karmelizowaną marchewką, pomidorkami cebulką i ziemniakami

Przedstawiam pełnowartościowy posiłek, który przygotowuję się w niecałe 20 minut! Mozzarella z karmelizowanymi warzywami! Mmm... Pycha!



Składniki:
  • 125 g mozzarelli light
  • 140 g obranego ziemniaka
  • 150 g obranej marchewki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g obranej cebuli białej
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 20 g miodu pszczelego
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić ziemniaka i marchewkę. Gotować przez 10 minut i odcedzić. Następnie na patelnię z olejem rzucić pokrojoną w piórka cebulę, umyte i pokrojone na pół pomidorki oraz pokrojone na mniejsze porcję ziemniaka i marchewkę. Smażyć przez 5-10 minut na małym ogniu. Kolejno dodać przyprawy, miód i pokrojoną mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

czwartek, 4 kwietnia 2024

Pełnoziarnisty bananowiec z cynamonem i kaki

Bardzo szybkie, smaczne i zdrowe ciasto z bananami, mnóstwem cynamonu oraz kaki!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 200 g bananów bez skórki
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g kaki bez skórki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecione banany - wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz aromat - ponownie wymieszać. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę kaki - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 2 kwietnia 2024

Pełnoziarnisty bananowiec kakaowy z pestkami dyni

Ciasta bananowe, są ultra smacznymi ciastami! Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, kakao i pestkami dyni to totalna rewelacja!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g erytrytolu
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g banana bez skórki
  • 20 g pestek dyni

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni - ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!