wtorek, 4 października 2022

Ciasto z rabarbarem i figą

Rabarbar i figa? Brzmi kusząco! Idealnie do tego pasują białka jaj od Farma Białka, które powoduje, iż wypiek jest bardzo delikatny! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 100 ml białek jaj
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g obranego rabarbaru
  • 60 g świeżej figi
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja, białka jaj i erytrytol ubić na puszystą masę. Następnie dodać olej, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość wymieszać. Następnie dodać pokrojony w kostkę rabarbar. Wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię ułożyć pokrojoną w ósemkę figę. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 2 października 2022

czwartek, 29 września 2022

Ciasto rabarbarowo-gruszkowe

Jesień w Polsce zawitała na dobre. Dni stają się coraz krótsze, a wieczory znacznie dłuższe. Polecam idealne do popołudniowej herbaty ciasto z rabarbarem i gruszką! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 20 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 120 g banana bez skóry
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g obranego rabarbaru
  • 120 g obranej gruszki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej i  rozgniecionego banana - wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar oraz gruszkę, wrzucić do masy i wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!  

wtorek, 27 września 2022

Ciasto orkiszowe z jabłkiem i gruszką

Nie ma to jak własne owoce z ogrodu! Wiadomo co się je! W moim ogrodzie nie może zabraknąć jabłek oraz gruszek! Idealnie spisują się na ciasto!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 100 g obranego jabłka
  • 100 g obranej gruszki

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę, Wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!