czwartek, 16 grudnia 2021

Gofry orkiszowe z dodatkiem maki ze świerszczy

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gofrów? Proste i smacznego goferki z dodatkiem mąki ze świerszczy od FoodBugs, której absolutnie nie czuć, a jest doskonała w celu zwiększenia zawartości białka. 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 10g erytrytolu
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 25g mąki orkiszowej
  • 15g mąki ze świerszczy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • olej do wysmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy natłuszczonej lekko olejem. Gofry smażyć przez 7-8 minut.

Smacznego!

wtorek, 14 grudnia 2021

Ciasto z kaszy manny i polową czekoladową

Kasza manny można wykorzystać na wszystkie sposoby, m.in. ciasto z polewą czekoladową oraz dropsami od Karmello


Składniki:

Ciasto

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 100g kaszy manny
  • 20g jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat

Polewa


Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, kaszę manny, jogurt, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Polać ostudzone ciasto. Na powierzchnie ułożyć dropsy czekoladowe. Odstawić na 2-3h do zastygnięcia polewy.

Smacznego!