wtorek, 9 listopada 2021

Mączniki naturalne z makaronem ze świerszczy, trio warzywnym i papryką czerwoną

Chyba w życiu bym nie pomyślała, że będę jadła owady jadalne, a zwłaszcza produkty z ich wykorzystaniem! Owady jadalne, są doskonałym źródłem białka. Idealnie się spiszą jako zamiennik mięsa. Zachęcam do ich wypróbowania i przygotowania pełnowartościowego posiłku z wykorzystaniem produktów od FoodBugs.



Składniki:


Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podanej przez producenta. Trio warzywne ugotować w wodzie przez 5-10 minut. Paprykę umyć i oczyścić z nasion - pokroić w kostkę. Gotowe danie podać z mącznikami naturalnymi.


Smacznego!

czwartek, 4 listopada 2021

Współpraca z "FoodBugs"

"FoodBugs" jest sklepem, który oferuje sprzedaż produktów z owadów jadalnych. Główną misją sklepu jest popularyzacja żywności z owadów jadalnych. 

Owady jadalne, są bardzo bogatym źródłem białka. Swoją popularność zdobywają na zachodzie, ale już coraz częściej można je spotka w Europie, ale również w Polsce. 




Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszym sklepem. W paczce znalazło się:






Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

wtorek, 2 listopada 2021

Ciasto z kremem pistacjowym i polewą czekoladową

Niniejsze ciasto to cud na podniebieniu! Krem pistacjowy od Karmello Chocolatier rozpływa się w ustach, a polewa z białej czekolady to rozkosz dla duszy! 




Składniki:
Ciasto
  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu 
  • 140g (1 szt.) banana
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 100g mąki orkiszowej T650
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. 

Ostudzone ciasto przekroić na pół. W kąpieli wodnej rozpuścić krem pistacjowy. Posmarować jedną cześć ciasta.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem kokosowym. Dokładnie wymieszać. Polać ostudzone i przełożone ciasto.

Smacznego!