wtorek, 19 października 2021

Ciasto jogurtowe z miodem i śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, więc pora je doskonale wykorzystać! Polecam użyć jako substancji słodzącej miodu z pasieki Apimar, który sprawi, że ciacho jest jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 60ml miodu z maliną
  • 70g mąki ryżowej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 5g proszku do pieczenia
  • 100g jogurtu greckiego
  • 300g śliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać olej, mąki, proszek do pieczenia i jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię wyłożyć pokrojone połówki śliwek. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 17 października 2021

czwartek, 14 października 2021

Pierś kurczaka z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty

Szybki obiad lub kolacja z wykorzystaniem sałatki z czerwonej kapusty od Moryń? Dlaczego nie! Bardzo polecam! Z dodatkiem piersi kurczaka i ziemniaków to niebo w gębie! 



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 150g ziemniaków
  • 200g sałatki z czerwonej kapusty
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskich
  • 10ml oleju lnianego 

Sposób przygotowania:
Pokrojoną pierś kurczaka wymieszać w przyprawach. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze porcje. Pierś kurczaka i ziemniaki gotować na parze przez 15-20 minut. Podać z sałatką z czerwonej kapusty. Danie polać olejem lnianym.

Smacznego! 


wtorek, 12 października 2021

Sałatka z jajkami, ogórkiem, pomidorem, makaronem i dressingiem miodowo-musztardowym

Na taką sałatkę zawsze znajdzie się okazja i pora, nie zależnie od poczucia humoru! Dressing miodowo-musztardowy sprawia, że posiłek jest wykwintny! Niniejsza sałatka z miodem z pasieki Pachniczówka sprawia, że dodatkowo jest wzbogacona o walory smakowo-odżywcze! 




Składniki:
Sałatka
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 50g makaronu suchego
  • 150g (1 szt) pomidora
  • 150g (1/2 szt) ogórka szklarniowego
Dressing

Sposób przygotowania:
Sałatka
Jaja zalać wodą i posolić. Od zagotowania wody gotować 10 minut. Obrać i pokroić w ósemki. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron, gotować ok. 10 minut. Pomidora i ogórka dokładnie umyć, ogórka obrać i pokroić w plastry. Pomidora pokroić w kostkę. 
Dressing
Miód, musztardę i olej wymieszać z solą i pieprzem. Odstawić na ok. 5-10 minut. 

Ugotowany makaron wymieszać z pomidorem, ogórkiem i dressingiem. Na powierzchnię umieścić ugotowane jaja.

Smacznego!