czwartek, 14 października 2021

Pierś kurczaka z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty

Szybki obiad lub kolacja z wykorzystaniem sałatki z czerwonej kapusty od Moryń? Dlaczego nie! Bardzo polecam! Z dodatkiem piersi kurczaka i ziemniaków to niebo w gębie! 



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 150g ziemniaków
  • 200g sałatki z czerwonej kapusty
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskich
  • 10ml oleju lnianego 

Sposób przygotowania:
Pokrojoną pierś kurczaka wymieszać w przyprawach. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze porcje. Pierś kurczaka i ziemniaki gotować na parze przez 15-20 minut. Podać z sałatką z czerwonej kapusty. Danie polać olejem lnianym.

Smacznego! 


wtorek, 12 października 2021

Sałatka z jajkami, ogórkiem, pomidorem, makaronem i dressingiem miodowo-musztardowym

Na taką sałatkę zawsze znajdzie się okazja i pora, nie zależnie od poczucia humoru! Dressing miodowo-musztardowy sprawia, że posiłek jest wykwintny! Niniejsza sałatka z miodem z pasieki Pachniczówka sprawia, że dodatkowo jest wzbogacona o walory smakowo-odżywcze! 




Składniki:
Sałatka
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 50g makaronu suchego
  • 150g (1 szt) pomidora
  • 150g (1/2 szt) ogórka szklarniowego
Dressing

Sposób przygotowania:
Sałatka
Jaja zalać wodą i posolić. Od zagotowania wody gotować 10 minut. Obrać i pokroić w ósemki. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron, gotować ok. 10 minut. Pomidora i ogórka dokładnie umyć, ogórka obrać i pokroić w plastry. Pomidora pokroić w kostkę. 
Dressing
Miód, musztardę i olej wymieszać z solą i pieprzem. Odstawić na ok. 5-10 minut. 

Ugotowany makaron wymieszać z pomidorem, ogórkiem i dressingiem. Na powierzchnię umieścić ugotowane jaja.

Smacznego! 

czwartek, 7 października 2021

Kotlecik drobiowymi z ziemniakami, kapustą kiszoną z marchewką

Prosty i szybki pomysł na obiad dla osób dbających o zdrowe odżywianie i nie tylko! Super propozycja na wykorzystanie kiszonej kapusty z marchewką od Moryń


Składniki:

  • 100g mięsa mielonego z indyka
  • 150g ziemniaków
  • 200g kiszonej kapusty z marchewką 
  • 10ml oleju lnianego 
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i uformować kotlecik. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w mniejsze porcje. Ugotować na parze przez ok. 15-20 minut. Gotowy kotlecik i ziemniaki podać z kiszoną kapustą z marchewką. Polać olejem lnianym.

Smacznego!