czwartek, 27 maja 2021

Tirabanano z krakersami

Kto nie lubi tiramisu? Połączenie 2w1, czyli tiramisu i bananów z dodatkiem krakersów jest nieziemskie! 


Składniki:

  • 330g skyru naturalnego
  • 20g erytrytolu 
  • 45g krakersów solonych
  • 150g (2 szt.) bananów
  • 50ml kawy
  • kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Skyr naturalny wymieszać z erytrytolem. Do pojemnika na spodzie ułożyć krakersy (prostokątne) i namoczyć kawą. Na to nałożyć skyr naturalny i pokrojone w plastry banana. Kolejną warstwę krakersów namoczonych w kawie. Następną warstwę skyru i bananów. Wierzch posypać kakao. Deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Smacznego!


wtorek, 25 maja 2021

Tarta z gruszką i śliwkami

Bardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym.



Składniki:

Spód:

  • 1 jajo
  • 20g erytrytolu
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 50g oleju kokosowego
Mus:
  • 150g (1 szt.) gruszki
  • 120g (3 szt.) śliwek
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę, erytrytol, wbić jajo i dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Mus
W czasie chłodzenia spodu należy przygotować mus. Gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić na mniejsze porcje. Owoce przełożyć do garnka i zalać odrobiną wody. Prażyć, aż do całkowitego puszczenia soku przez owoce. Na koniec dodać cynamon.

Wychłodzony spód wyłożyć na natłuszczoną formę. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na upieczony spód przełożyć mus. Ponownie piec przez 0 minut w 180 stopniach.

Smacznego!