piątek, 13 listopada 2020

Serniczek z tahini i strąkami karobu

Bardzo lubię robić i jeść serniki! Często eksperymentuje, aby za każdym razem był inny. Tak i przygotowałam tym razem! Wykorzystałam tahini oraz strąki karobu. rewelka w smaku!






Składniki:

Spód

  • 50g mąki kukurydzianej
  • 25g oleju kokosowego
  • 20g erytrytolu
  • 20ml zimnej wody
Sernik

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę, erytrytol. Dodać olej kokosowy i zimną wodą. Całość zagnieść i odstawić do zamrażalnika na 5-10 minut.
Sernik
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, skyr i tahini. Całość dokładnie wymieszać. Za pomocą szpatułki dodać białka do masy z żółtkami, całość wymieszać. Do natłuszczonej formy rozgnieść spód, a następnie wlać masę serową. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


poniedziałek, 9 listopada 2020

Gofry z tahini i kremem karobowo-sezamowym

 Osobiscie gofry mogę jeść codziennie! Z wspaniałymi dodatkami, są jeszcze pyszniejsze. Tym razem wykorzystałam tahini oraz krem karobowo-sezamowy. Pyszności!!!!






Składniki:

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę ryżową, olej, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do bardzo dobrze rozgrzanej z odrobiną oleju gofrownicą. Smażyć ok. 7 minut. Gotowe gofry podać z tahini i kremem karobowo-daktylowym.

Smacznego!

środa, 4 listopada 2020

Chlebek pełnoziarnisty z melasą z karobu

 Kto uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego)? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne. 






Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 3g drożdży suszonych
  • 70ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 20ml melasy z karobu


Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę. Całość dokładnie wymieszać. Potem wlać ciepłą wodę. Bardzo dokładnie wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie czasu ciasto ponownie wymieszać, przełożyć do formy. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!