poniedziałek, 9 listopada 2020

Gofry z tahini i kremem karobowo-sezamowym

 Osobiscie gofry mogę jeść codziennie! Z wspaniałymi dodatkami, są jeszcze pyszniejsze. Tym razem wykorzystałam tahini oraz krem karobowo-sezamowy. Pyszności!!!!






Składniki:

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę ryżową, olej, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do bardzo dobrze rozgrzanej z odrobiną oleju gofrownicą. Smażyć ok. 7 minut. Gotowe gofry podać z tahini i kremem karobowo-daktylowym.

Smacznego!

środa, 4 listopada 2020

Chlebek pełnoziarnisty z melasą z karobu

 Kto uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego)? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne. 






Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 3g drożdży suszonych
  • 70ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 20ml melasy z karobu


Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę. Całość dokładnie wymieszać. Potem wlać ciepłą wodę. Bardzo dokładnie wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie czasu ciasto ponownie wymieszać, przełożyć do formy. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!