czwartek, 12 grudnia 2019

Piernik z batata

Kto nie lubi piernika? Raczej, kto lubi?! Co prawda to nie jest długo-dojrzewający, ale coś w sobie ma! To jest zupełnie inny, bo z batatem! Ciasto, piernik, a na dodatek z warzywem? Wszystko da się zrobić!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 mały batat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startego na tartce o małych oczkach batata. Wymieszać łyżką. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Smacznego!

wtorek, 10 grudnia 2019

Omlet piernikowy z masłem orzechowym i gruszką

Święta tuż, tuż. U mnie w mieszkaniu pachnie przyprawą do piernika. Szczerze nie przepadam za świętami, ale potrawy świąteczne są pyszne! Uwielbiam ciasta z bakalii, pierniki. Mam idealną propozycję wielbicieli piernika! Co prawda nie jest to ciasto, ale smakowity omlet, który może przybliżyć święta!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • gruszka
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, Dodać do masy i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu omlet posmarować masłem orzechowym. 

Smacznego!