wtorek, 10 grudnia 2019

Omlet piernikowy z masłem orzechowym i gruszką

Święta tuż, tuż. U mnie w mieszkaniu pachnie przyprawą do piernika. Szczerze nie przepadam za świętami, ale potrawy świąteczne są pyszne! Uwielbiam ciasta z bakalii, pierniki. Mam idealną propozycję wielbicieli piernika! Co prawda nie jest to ciasto, ale smakowity omlet, który może przybliżyć święta!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • gruszka
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, Dodać do masy i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu omlet posmarować masłem orzechowym. 

Smacznego!

czwartek, 5 grudnia 2019

Sernik a'la bounty

Kto nie lubi słodyczy? Bywają rzadkie przypadki, ale łasuchów jest więcej! Co prawda nie jest to baton, ale ciasto i na dodatek sernik! Idealne dla wielbicieli kokosa.



Składniki:
Spód

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa

  • 2 białka
  • 250g (1 kostka) twarogu
  • 40g (1szt.) budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych 

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać wszystkie rodzaje mąk, olej kokosowy, erytrytol i kakao. Całość zagnieść. Wyłożyć do natłuszczonej formie.

Masa serowa
Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce rozgnieść widelcem ser.  Dodać budyń, erytrytol i wiórki. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać ubite białka. Bardzo dokładnie wymieszać. Przelać na spód. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu powierzchnie posypać kakao.

Smacznego!