wtorek, 19 listopada 2019

Naleśniki z nadzieniem grejpfrutowym

Naleśniki to danie, które mogę jeść codziennie! Ta wersja jest nieco inna niż pozostałe. Idealne na zbliżający się sezon zimowy!



Składniki:
Ciasto naleśnikowe

  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 120ml wody
Nadzienie:
  • 1 grejpfrut
  • 3 tabletki słodzika 
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe
Do miski wbić jaja. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Nadzienie
Grejpfruta obrać i oczyścić z nabłonka. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać słodzik. Prażyć do zmiękczenia.

Gotowe naleśniki posmarować nadzieniem.

Smacznego!

czwartek, 14 listopada 2019

Tarta daktylowo-kokosowa z śliwkami

Wegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania.




Składniki:
Spód

  • 12 sztuk daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej 
Nadzienie
  • 500g wydrylowanych śliwek
  • cynamon
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Spód
Daktyle zalać wrzącą wodą. Odstawić do zmięknięcia. Następnie odcedzić wodę, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i rozpuszczony olej kokosowy. Całość zblednować na gładką masę. Ciasto wylepić do natłuszczonej formy, Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Nadzienie
Umyte, wydrylowane i pokrojone na mniejsze śliwki wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować do zmiękczenia (ok. 15 minut). Na koniec dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia. 

Po upływie czasu wyjąć spód z lodówki. Nałożyć nadzienie ze śliwek. Ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!