wtorek, 24 września 2019

Sernik Oreo

Uwielbiam sernik, a ciasteczka Oreo w szczególności. Postanowiłam połącz serek z ciasteczkami. Kombinacja wyszła nieziemska!



Składniki:
Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego (400g)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego
  • aromat
  • 8 ciastek Oreo


Sposób przygotowania:


Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. 



Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 4 rozkruszone ciasteczka. Mieszamy.  Masę przelewamy na upieczony spód. Wkładamy na powierzchnie pozostałe ciastka. Całość pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


czwartek, 19 września 2019

Tofu z ryżem, fasolką w sosie sojowym

Uwielbiam takie posiłki, a dodatkowo zajmują mało czasu! Sos sojowy nadaje wyrazistego smaku oraz zapachu. Palce lizać!



Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu wędzonego
  • 50g suchego ryżu białego
  • 200f fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
W garnkach gotujemy ryż i fasolkę (ok. 10 minut). Tofu kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i fasolkę smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy tofu i przyprawy. Na koniec wlewamy sos sojowy. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!