czwartek, 19 września 2019

Tofu z ryżem, fasolką w sosie sojowym

Uwielbiam takie posiłki, a dodatkowo zajmują mało czasu! Sos sojowy nadaje wyrazistego smaku oraz zapachu. Palce lizać!



Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu wędzonego
  • 50g suchego ryżu białego
  • 200f fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
W garnkach gotujemy ryż i fasolkę (ok. 10 minut). Tofu kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i fasolkę smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy tofu i przyprawy. Na koniec wlewamy sos sojowy. Dokładnie mieszamy.

Smacznego! 

wtorek, 17 września 2019

Ciasto kakaowe

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wykonana go nawet laik kuchenny! Idealny do niedzielnej kawy czy herbaty.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 białka jaj (opcjonalnie)
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać białka, olej. Ponownie miksować. Kolejno dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 25 czerwca 2019

Placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Jak dawno nie przygotowywałam placuszków warzywnych! Szczerze to nie pamiętam. Sezon letni jest w pełni, na straganach pełno sezonowych warzyw i owoców. Idealna kompozycja to cukinia i ziemniaki!




Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 mała cukinia
  • 3 małe ziemniaki
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • przyprawy: pieprz, jarzynka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię i ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miski umieszczamy pozostałe składniki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!