czwartek, 31 stycznia 2019

Pączkowiec twarogowy

Jesteśmy na przysłowiowej "diecie", a uwielbiamy pączki? Znalazłam świetną alternatywę dla tradycyjnych pączków! Ciasto obi się w zaledwie 5 minut! Dosłownie! Smak niczym nie odbiega od tradycyjnych smażonych na głębokim oleju. Idealne dla gości!




Składniki:

  • 2 jaja
  • 40 ml syropu z agawy/klonowego/daktylowego
  • 250g (1 opakowanie) twarogu półtłustego
  • 1 szklanka dowolnej mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Do miski umieszczamy jaja, twaróg i syrop. Dokładnie blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


wtorek, 29 stycznia 2019

Sałatka z jajkiem, rukolą, kaszą jęczmienną papryką i oliwą z oliwek

Szybka i smaczna sałatka dla zabieganych. Jedynie potrzebujemy 15 minut na jej przygotowanie, a zawiera mnóstwo składników mineralnych, a w tym wszystkie aminokwasy pochodzące z jaj!



Składniki:

  • 2 jaja ugotowane na twardo 
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryk słodka

Sposób przygotowania:
Jaja umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się zagotuje woda. Gotujemy ok. 8-10 minut. Następnie odlewamy wodę i jaja zalewamy zimną wodą. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy. Odstawimy na ok. 10 minut, aby "się przegryzła".

Smacznego!