wtorek, 11 grudnia 2018

Ciasto dyniowo-kakaowe

Niesamowite ciasto z warzywem. Królową jesieni, którą można wykorzystać na słodko i na wytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować!




Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat 
  • 1/2 szklanki dyni

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao. Całość dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Miksujemy. Do natłuszczonej formy przelewamy masę bez kakao. Następnie na środek wlewamy masę kakaową. Rozmieszczamy widelcem. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 6 grudnia 2018

Mięso mielone z pomidorami i makaronem kukurydzianym

Szybka i bardzo smaczna propozycja na obiad. Przygotowuje się go w zaledwie 15 minut. Polecam!



Składniki:

  • 200g mięso mielone drobiowe
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 50g suchego makaronu kukurydzianego 
  • przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy pomidory. Czekamy, aż zaczną wrzeć. Wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy. Smażmy ok. 5-10 minut. Następnie wrzucamy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy całe danie.

Smacznego!