czwartek, 29 listopada 2018

Wegańskie placuszki dyniowe-cukiniowe

Propozycja dla wegan i nie tylko. Zielono-pomarańczowe placuszki z dyniowo-cukiniowe. Idealne na obiad i nie tylko.




Składniki:

  • 3 łyżki zmielonego siemię lnianego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 200g puree z dyni
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym ogniu. Podawać z swoimi ulubionymi składnikami.

Smacznego! 

wtorek, 27 listopada 2018

Tofurnik dyniowy

Proste i smaczne ciasto, ale zamiast sera jest tofu! Jest jesień, więc nie może zabraknąć pięknych barw, które występują o tej porze roku. Dynia - królowa jesieni znalazłam się w tym cieście!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 kostka (180g) tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Blendujemy na gęstą konsystencje. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!