wtorek, 27 listopada 2018

Tofurnik dyniowy

Proste i smaczne ciasto, ale zamiast sera jest tofu! Jest jesień, więc nie może zabraknąć pięknych barw, które występują o tej porze roku. Dynia - królowa jesieni znalazłam się w tym cieście!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 kostka (180g) tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Blendujemy na gęstą konsystencje. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 22 listopada 2018

Polędwiczki drobiowe ugotowane z topinamburem i kiszoną kapustą

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona.



Składniki:

  • 200g polędwiczek drobiowych
  • 200g topinambury
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • jarzynka bez soli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni. 

Smacznego!