wtorek, 2 stycznia 2018

Hummus klasyczny

Kilka razy kupowałam gotowy hummus, ale w końcu postanowiłam przygotować go samej. Główną inspiracją był przepis z bloga Jadłonomii - Marty Dymek. Idealna konsystencja, naturalne składniki i wyśmienity smak.



Składniki:

  • 1 puszka (240g) odsączonej i przepłukanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy pastę tahini, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny i sól himalajską. Całość rozdrabniamy (najlepiej blednerem ręcznym) na gładką konsystencję. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 28 grudnia 2017

Pasta tahini

W końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy.



Składniki:

  • 1 szklanka (100g) sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno ziarna przesypujemy do malaksera. Blendujemy, aż do momentu uzyskania rozdrobnienia sezamu. Następnie dodajmy olej. Blendujemy przez kolejne 2-3 minuty, aby pasta miała lejącą się konsystencję. Po przygotowaniu produkt przelewamy w naczynko, przechowujemy w lodówce.

Smacznego!