sobota, 28 października 2017
czwartek, 26 października 2017
Ciasto z kaki
Kaki inaczej persymona to owoc, które już pojawił się na sklepowych półkach. Nie grzech go wykorzystać! Postanowiłam upiec ciasto w którym wykorzystałam mąki jaglaną i z amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki. Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ertrytolu
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki z amarantusa
- 1 łyżka oleju
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
- owoc kaki
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki. Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 24 października 2017
Sałatka z wątróbką, komosą ryżową białą i papryką
Wątróbkę jem bardzo często, tak jak paprykę. Aby wszystko było złożone w jedną wyśmienitą i pożywną całość dodałam komosy ryżowej białej. Smak jest wykwintny!
Składniki:
Składniki:
- 100-200g ugotowanej wątróbki
- 2 łyżki suchej komosy ryżowej białej + 1/2 szklanki wody
- 1 papryka
- przyprawy do rosołu z wątróbki: jarzynka bez soli, susz warzywny, majeranek, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Między czasie do wrzącej wody wrzucamy dokładnie oczyszczoną wątróbkę. Gotujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu komosy ryżowej oraz wątróbki dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
niedziela, 22 października 2017
sobota, 21 października 2017
czwartek, 19 października 2017
"Zioła z polskich łąk" - recenzja książki
Mam przyjemność zrecenzować książkę pt.: "Zioła z polskich łąk" Zbigniewa Nowaka. Dzieło przedstawia zioła z polskich łąk, a mianowicie co można z nich przygotować, jakie mają właściwości i jak je zbierać.
Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.
Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.
Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.
Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.
Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.
Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.
Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.
Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.
wtorek, 17 października 2017
Sałatka z gruszką, jabłkiem i nasionami chia wzbogacona magnezem
Przez ubiegły miesiąc testowałam dzbanek AQUAPHOR z filtrem wzbogaconym magnezem. Magnez odgrywa kluczową rolę w organizmie.
M.in:
M.in:
- uczestniczy w syntezie białek
- bierze udział w budowie kości i zębów
- przewodność nerwów i kurczliwość mięśni
- pełni rolę w układzie hormonalnym
Postanowiłam przygotować owocową sałatkę z nasionami chia. Gruszka i jabłko to świetne połączenie! Słodko-kwaśny smak idealny na każde podniebienie!
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 łyżka nasion chia
- 100ml przefiltrowanej wody
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Lekko blendujemy z dodatkiem wody. Na koniec dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia" smaków.
Smacznego!
niedziela, 15 października 2017
sobota, 14 października 2017
czwartek, 12 października 2017
Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej
Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!
Składniki:
Składniki:
- 100-200g żołądków drobiowych
- 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
- przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)