czwartek, 16 listopada 2017

Współpraca z Soki Vital Oleofarm

Po raz kolejny blog zyskał nową współpracę. Do przetestowania i recenzji otrzymałam soki 100% z owoców. Soki Vital od Oleofarm są bardzo cenione i pełnowartościowe, gdyż w swoim składzie zawierają 100% owocu.









W paczce otrzymałam:



Sok 100% z czarnego bzu - na wieczku butelki producent informuję:
" Sok z czarnego bzu otrzymywany jest z dojrzałych owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i posiada charakterystyczną dla nich ciemnogranatową barwę oraz cierpki, lekko kwaśny smak. Czarny bez wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok z owoców czarnego bzu warto pić zarówno w okresie letnim, jako doskonały składnik aromatycznych i orzeźwiających napojów i koktajli, jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. "



Sok 100% z jeżyny - na wieczku butelki producent informuję:

" Jeżyna należy do rodzaju Rubus, do którego zalicza się również maliny. Jeżyny są szeroko rozpowszechnioną grupą roślin, których mięsiste, dojrzałe owoce przyjmują fioletowoczarną barwę. Bezpośrednio wyciskany z owoców sok posiada charakterystyczny dla jeżyny smak, zapach i barwę. Sok może stanowić dodatek do aromatycznych, orzeźwiających napojów i koktajli o każdej porze roku. "



Ze względu na to, że sok jest wyprodukowany z 100% owoców więc ma krótki czas przechowywania, zatem należy jak najszybciej go zużyć.

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem tych soków. Zachęcam do stałej obserwacji!

wtorek, 14 listopada 2017

Naleśniki amarantusowe z twarożkiem kokosowym

Uwielbiam kombinować w kuchni, a zwłaszcza w weekendy kiedy mam bardzo dużo czasu. Moją kolejną improwizacją były naleśniki z wykorzystaniem mąki amarantusowej oraz kokosowej. Po prostu rewelacja!



Składniki:
Naleśniki
3-4 sztuki

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 1/4 szklanki mleczka kokoswego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
Twarożek
  • 2-3 łyżki mąki kokoswej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleczko kokosowe, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Twarożek
Mąkę kokosową mieszamy z mleczkiem kokosowym do uzyskania gęstej konsystencji. W razie uzyskania szybkiego wchłonięcia mleczka przez mąkę dolewamy wodę.

Naleśniki faszerujemy twarożkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto budyniowe z pomarańczą

Zbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat pomarńczowy
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 7 listopada 2017

Mocno kokosowe kulki jaglane

Kolejna, ulepszona wersja a'la Raffaello jaglane, ale tym razem smak dosłownie powala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach.



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy, aż się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Smacznego!