czwartek, 20 lipca 2017

Placuszki z cukinii i piersi kurczaka

Lipiec jest miesiącom w którym przypada najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Jednym z popularnych i przez wielu lubianych jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi kurczaka, która dodaje niesamowitego smaku!



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 jajo
  • 100g piersi kurczaka
  • 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszony koperek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dokładnie odsączamy. Następnie dodajemy jajo, mąkę, pierś kurczaka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Smacznego! 

wtorek, 18 lipca 2017

Dietetyczny snickers bez pieczenia

Kiedy chce mi się bardzo słodkiego szukam zdrowych zamienników kalorycznych ciast czy batonów. Przygotowałam dietetycznego snickersa bez pieczenia. W smaku jest identyczny jak oryginalny!



Składniki:
Warstwa I

  • 40 szt (200g) daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Warstwa II
  • 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • 10 tabletek słodziku
Warstwa III
  • 200g orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
Polewa:
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Warstwa I
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę dodajemy masło orzechowe i olej kokosowy. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Masę przekładamy do formy. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Warstwa II
Do wrzącej wody wrzucamy słodzik. Następnie torebkę kaszy jaglanej. Gotujemy, aż do wchłonięcia wody. Po ugotowaniu kaszę studzimy i blendujemy na gładką masę. Przelewamy na warstwę I.

Warstwa III
Na suchej patelni prażymy orzechy. Dodajmy masło orzechowe i miód. Czekamy, aż całość się karmelizuje. Całość przekładamy na warstwę II. 

Polewa
Na suchej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajmy kakao lub karob. Całość dokładnie mieszamy. Polewamy warstwę III.

Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 3 godziny.

Smacznego!