wtorek, 13 czerwca 2017

Koktajl: truskawki + banan + jogurt naturalny

W ciepłe, wiosenne a nawet letnie dni świetnie spisują się owocowe koktajle, które znakomicie oczyszczają organizm, ale również dostarczają mnóstwo witamin. Polecam wykonać koktajl z truskawkami, bananem i jogurtem naturalnym.



Składniki:

  • 2 garście truskawek
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie myjemy i odszypułkujemy. Do kielicha wrzucamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęsty koktajl.

Smacznego!

czwartek, 8 czerwca 2017

Tarta z musem truskawkowym i kruszonką

Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów.




Składniki:
Spód i kruszonka:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 kostka masła 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
Mus:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut. 

W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dodajmy mus z truskawek oraz ciasto z zamrażalki, które ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!