wtorek, 30 maja 2017

Pełnoziarnisty mugcake

Świetną alternatywą od omletów czy gofrów są ciasta z mikrofalówki, czyli mugcake. Wykonuję się je błyskawicznie, a smak jest bardzo dobry!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy aromat, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do kubka. Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty.

Smacznego!

czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i maślanką

Bardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • aromat
  • 700g rabarbaru + cukier i cynamon

Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut.

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!