czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i maślanką

Bardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • aromat
  • 700g rabarbaru + cukier i cynamon

Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut.

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 23 maja 2017

Ciasto bananowe z mleczkiem kokosowym

Kto lubi banany to mam świetną propozycję jak je można wykorzystać! Bardzo popularne ciasto bananowe urozmaiciłam mleczkiem kokosowym, który nadaje idealnego wilgotnego smaku i konsystencji. Polecam wypróbować!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 łyżek oleju
  • 2 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • aromat

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!