czwartek, 18 maja 2017

Tarta migdałowa z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc można wykorzystać go do wspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe popołudnie.



Składniki:
Spód:

  • 2 jaja
  • 5 łyżek erytrolu 
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1,25 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej 
  • szczypta proszku do pieczenia
Mus:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Surowe ciasto chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Widelcem nakłuwamy cały spód. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.

Mus:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dodajmy erytrol. Dusimy, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Do gotującego się musu dodajmy mąkę ziemniaczaną. 

Po upieczeniu spodu przekładamy mus. Następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 5 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 16 maja 2017

Jaglanka na wytrawnie

Kaszę można jeść na słodka jak i na słono. Tym razem chciałabym zaproponować jaglankę w wersji na słono. Świetny pomysł na odstępstwo od wersji na słodko.


Składniki:

  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1,5l bulionu drobiowego 

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Zalewamy gotującym się bulionem drobiowym. Do momentu wchłonięcia bulionu przez kaszą jaglaną dodamy masło. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!