czwartek, 11 maja 2017

Jabłko w cieście kokosowym

Świetna propozycja na deser dla osób lubiących kokos, ale również i jabłka! Delikatny smak rozpływa się w ustach, a smak pozostaje na dłużej.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 7-8 łyżek gazowanej wody
  • 10 tabletek słodziku
  • cynamon
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • jabłko
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, aromat, mąkę i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Mieszamy, aż jabłko będzie lekko rumiane, a ciasto kokosowe usmażone.

Smacznego!

wtorek, 9 maja 2017

Fasolowe pod chmurką

Ciasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam!



Składniki:
Ciasto fasolowe

  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 3/4 mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli
  • aromat migdałowy
Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 5 łyżek erytrolu 
  • 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe
Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto fasolowe.

Odkładamy na 2-3 godziny do lodówki lub w chłodne miejsce.

Smacznego!