Ciasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam!
Składniki:
Ciasto fasolowe
Składniki:
Ciasto fasolowe
- 2 jaja
- 2 banany
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 3/4 mąki ryżowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli
- aromat migdałowy
Masa serowa:
- 500g twarogu
- 5 łyżek erytrolu
- 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe
Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto fasolowe.
Odkładamy na 2-3 godziny do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego!