wtorek, 9 maja 2017

Fasolowe pod chmurką

Ciasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam!



Składniki:
Ciasto fasolowe

  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 3/4 mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli
  • aromat migdałowy
Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 5 łyżek erytrolu 
  • 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe
Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto fasolowe.

Odkładamy na 2-3 godziny do lodówki lub w chłodne miejsce.

Smacznego!

czwartek, 4 maja 2017

Tarta kokosowa z serkiem mascarpone i galaretką

Ostatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i galaretką z dodatkiem winogron.


Składniki:
Spód:

  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 250g (1 opakowanie) serka mascarpone
  • 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki ksylitolu
Wierzch:
  • winogrona
  • 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania:
Spód:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa bardzo szybko tężeję, więc od razu nakładamy na ostudzony spód. Na masę układamy umyte i oczyszczone winogrona. 

Wierzch:
Na wierzch wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Tartę odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Smacznego!