Ciasto z warzyw jest świetną propozycją, ale również odstępstwem od tradycyjnych ciast. Z dodatkiem zdrowych i pożytecznych produktów dla organizmu wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie. Polecam do przygotowania ciasta z cukinii, a mianowicie brownie. Rewelacyjny smak w którym cukinia jest absolutnie nie wyczuwalna.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki karobu lub kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 500g startej na grubych oczkach cukinii
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!