wtorek, 2 maja 2017

Brownie z cukinii

Ciasto z warzyw jest świetną propozycją, ale również odstępstwem od tradycyjnych ciast. Z dodatkiem zdrowych i pożytecznych produktów dla organizmu wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie. Polecam do przygotowania ciasta z cukinii, a mianowicie brownie. Rewelacyjny smak w którym cukinia jest absolutnie nie wyczuwalna.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500g startej na grubych oczkach cukinii
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 27 kwietnia 2017

Pulpeciki drobiowe z szparagami i makaronem pełnoziarnistym

Świetna propozycja na wiosenne posiłki. Dania gotowane na parze z mnóstwo przypraw smakują wyśmienicie, a na dodatek są bardzo lekkie. Polecam przygotować pulpeciki drobiowe z sezonowymi szparagami i makaronem pełnoziarnistym.


Składniki:

  • 100g mięsa mielonego drobiowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 40g suchego makaronu pełnoziarnistego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony koperek, czosnek granulowany, suszone pomidory

Sposób przygotowania:
Mięso mielone mieszamy z wszystkimi przyprawami. Zwilżoną dłonią formujemy pulpeciki. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Między czasie w wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na parze ok. 10-15 minut gotujemy pulpeciki i szparagi. Danie podajemy z makaronem.

Smacznego!