czwartek, 20 kwietnia 2017

Gotowana pierś kurczaka z komosą ryżową i buraczkami

Klasyczny i bardzo prosty posiłek, który przygotowuje się w zaledwie 15-20 minut. Gotowana na parze pierś kurczaka świetnie współgra z komosą ryżową i buraczkami.



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 30g komosy ryżowej (ugotowanej)
  • 200g tartych buraczków
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy ja na parze przez ok. 10 minut. Komosę ryżową i buraczki podgrzewamy. Podajmy z piersią kurczaka.

Smacznego!

wtorek, 18 kwietnia 2017

Babka pomarańczowa

Już po świętach, ale dlaczego nie można zrobić po świątecznej babki? Warto zachować klimat świąt z tej okazji, że jest wiosna! Zachęcam do upieczenia bardzo dobrej i szybko znikającej babki pomarańczowej! 



Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • aromat pomarańczowy 


Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok pomarańczowy, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, olej i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!